Predavatelji

Na letošnjem Vegafestu lahko pričakujete pester, zanimiv in strokoven program predavanj. V ta namen bomo na Pogačarjem trgu rezervirali poseben prostor, kjer boste lahko poslušali naše predavatelje. Skozi cel dan se bomo dotaknili različnih tem in najpogostejših vprašanj, ki se pojavljanju na temo veganstva, športa, znanja, etike in stališča znanosti. V predavalnici bomo organizirali tudi kuharske delavnice.

Program najdete na: www.vegafest.si/program.

 

Jadranka Juras s predavanjem Veganstvo kot moralna osnova

jadranka

 

Dani Sušnik s predavanjem Argumenti proti veganstvu (in zakaj ne držijo)

dani_s

 

 

 

 

 

 

 

Matevž Jeran, magister inženir prehrane, s predavanjem Nova trajnostna prehranska politika

foto: Uroš Mikelj
foto: Uroš Mikelj

Matevž Jeran prihaja iz Brezovice pri Ljubljani. Po izobrazbi je magister inženir prehrane, ta naziv pa je pridobil na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. V teh mesecih se preizkuša v različnih delih, povezanih z njegovo stroko, in išče redno zaposlitev. Področje trajnostne prehrane ga je začelo zanimati okoli leta 2013, poglobljeno pa se je temu posvetil po letu 2016 v sklopu magistrskega dela.

Predavanje:
Varne meje zmogljivosti našega planeta (angl. planetary boundaries) smo ljudje presegli na naslednjih štirih področjih: 1) raba tal, 2) upad biotske raznovrstnosti in porušeno stanje ekosistemov, 3) porušena dušikov in fosforjev krog, 4) podnebne spremembe. Varna meja zmogljivosti našega planeta, ki se nanaša na porabo vode morda še ni presežena, a novejše raziskave kažejo na to, da smo tudi na tem področju že zabrodili v območje negotovosti. Živinoreja pomembno prispeva k preseganju vseh že preseženih varnih mej zmogljivosti našega planeta, hkrati pa zaradi potratnosti krmljenja rejnih živali s poljščinami ogroža prehransko varnost. Odmik od živinoreje, začenši z industrijsko živinorejo, mora postati prioriteta nove kmetijsko-prehranske politike, ki ne bo ignorirala trajnostnostnega vidika.

 

 

Miha Š., magister biopsihologije, s predavanjem predavanje Kako preprečiti demenco s pomočjo rastlin

miha_s1

Miha se je z veganstvom srečal leta 2011, ko je pričel s študijem biopsihologije v Kopru. Leta 2014 je diplomiral s tematiko ”Veganstvo kot odgovor na specizem”. Polnovredna rastlinska prehrana ga je začela zanimati leta 2016, ko se je začel redno ukvarjati s športom (plavanje, gimnastika, fitnes, tek). Njena uporabnost pri preventivi in terapiji kroničnih bolezni ga je zasvojila na študijski praksi v Splošni bolnišnici Izola. Leta 2018 je magistriral s tematiko ”Celostna obravnava bolečine s poudarkom na fitoterapij’‘. Trenutno opravlja tečaj iz medicine življenjskega sloga in promovira zdrav življenjski slog, začenši s polnovredno rastlinsko prehrano.

Predavanje:
– Mehanizmi v ozadju nastanka Alzheimerjeve bolezni
– Tvegana in zaščitna živila pri preventivi Alzheimerjeve bolezni
– Potencialna terapija zaviranja napredovanja Alzheimerjeve bolezni
– Komplementarni test za diagnostiko Alzheimerjeve bolezni